Gedragstherapie

Ik behandel in mijn praktijk volwassenen vanaf 18 jaar. Een behandeling is altijd een gedragstherapie. Onder “gedrag” wordt daarbij zowel een manier van doen als van denken en voelen verstaan. Zo kan men leren om  anders tegen gebeurtenissen aan te kijken, om beter voor zichzelf op te komen of om felle emoties meer te relativeren en minder boos of angstig te reageren. Bij een gedragstherapie hoort vaak huiswerk want hoe vaker er geoefend wordt met nieuw gedrag hoe sneller en beter het  aangeleerd wordt. Vaak wordt daarbij gelet op de invloed van gedachten.

De vorm van gedragstherapie waarin veel aandacht besteed wordt aan gedachten (ook wel “cognities” genoemd) heet Cognitieve Gedragstherapie. Hieronder staat een kort filmpje met heldere uitleg daarover:

Veel voorkomende problemen die in mijn praktijk behandeld worden zijn: angst en paniek, gevoelens van somberheid, ernstige stressklachten en dwangmatig piekeren. Daarnaast behandel ik PTSS (stress door traumatische herinneringen) en persoonlijkheidsproblematiek,  bijvoorbeeld snel van stemming wisselen, zich snel gekwetst voelen, overmatige preciesheid of hoge eisen. Ook kan ik diagnostiek en behandeling van AD(H)D en Autistisme diagnosticeren. Ik behandel daarnaast ook–eventueel in samenwerking met een psychiater– lichte psychotische klachten bij overigens stabiele problematiek. Bij mijn behandelingen maak ik vaak ook gebruik van internet, via TELEPSY. Zie hierover op deze website onder I-help.

Kortdurende psychologische begeleiding (Basis-GGZ: BGGZ)

Een kortdurende psychologische begeleiding richt zich meestal op problemen die sinds enige maanden bestaan of acuut geworden zijn. Het aantal gesprekken beslaat minimaal 5 tot hoogstens 12. De gemiddelde duur van een kortdurende psychologische begeleiding is 8 gesprekken.

Ik stel een behandelplan op en geef uitleg over het ontstaan van de klachten. Vaak geef ik folders met verdere informatie mee, bijvoorbeeld over het bijhouden van een dagboek of het doen van  ontspanningsoefeningen.

Psychotherapie (Gespecialiseerde GGZ: SGGZ)

Een psychotherapie richt zich op ingewikkelder en langer bestaande klachten, zoals een depressie of een paniekstoornis met straatvrees. Ook persoonlijkheidstrekken zoals snelle wisseling van stemming, dwangmatigheid of zich snel gekwetst voelen kunnen in een psychotherapie behandeld worden.

De gemiddelde duur van een psychotherapie is 30 gesprekken . De behandeling lijkt vaak op de behandeling in de eerste lijn, maar is omdat er dieper op de klachten ingegaan wordt meer specialistisch.

Hieronder nog wat uitleg over mogelijke behandelvormen binnen de BGGZ of SGGZ.

Cognitieve therapie

Uw gedachten bepalen uw kijk op de wereld en hebben vaak invloed op uw emoties. Een behandeling die speciaal aandacht besteed aan gedachten is de Cognitieve therapie. Door anders te denken, veranderen vaak ook gevoelens en gedrag.

Traumabehandeling met EMDR

Wanneer u pijnlijke herinneringen niet van zich af kunt zetten en daar in het dagelijks leven telkens onder lijdt, kunt u baat hebben met een behandeling met EMDR. Na een zorgvuldig voorgesprek waarin de herinneringen in kaart worden gebracht wordt dan een stilstaand beeld gekozen dat de herinnering het best weergeeft. Bij EMDR is het belangrijk om concentratie op het trauma te combineren met een vorm van afleiding. Terwijl u zich op de traumatische herinnering concentreert laat u zich tegelijk door de behandelaar afleiden waardoor de herinnering vervolgen in afgezwakte of verdunde vorm in uw geheugen wordt opgeslagen.

Communicatieoefeningen bij relatieproblemen

Bij relatieproblemen wordt zowel aandacht besteed aan goed luisteren naar de ander als aan duidelijk uitspreken wat men zelf belangrijk vindt. In communicatieoefeningen leert u zowel beter voor uzelf opkomen als meer open staan voor wat de ander wil en wenst.

Mindfulness

Mindfulness is een moderne vorm van meditatie. Het gaat hierbij om korte duidelijke aandachtsoefeningen, met de nadruk op een welwillende en vriendelijke houding ten opzichte van zichzelf. Bijvoorbeeld tijdens het letten op de ademhaling of de lichaamsbeleving.

Onderzoek en diagnostiek

Ik kan in overleg met u ook diagnostisch onderzoek doen via vragenlijsten naar persoonlijkheidskenmerken en naar het voorkomen en naar de ernst van klachten zoals stress, depressie en angst. Het afnemen van vragenlijsten gebeurt via een link naar de beschermde website van TELEPSY.

Bij het onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken kan ook gekeken worden naar autisme en ADHD. Dit onderzoek duurt gemiddeld drie gesprekken waarbij vaak ook een partner of en ouder een keer uitgenodigd wordt.Bovendien kan ik onderzoek doen naar persoonlijkheidstrekken via de site van TELEPSY: U ontvang dan per email een link haar hun website.

Links

Verdere Informatie over psychische klachten en behandeling vindt u via onderstaande links.

Over onder andere stress, angst en somberheid is veel te vinden op de site Psychowijzer: www.psychischegezondheid.nl/psychowijzer

Voor algemene informatie over gezondheid, ziekte, preventie en patiëntenrechten kunt u terecht op kiesBeter.nl, dé gezondheidssite van de overheid:Kiesbeter.nl

Voor angstklachten zijn er verschillende sites te vinden. Een interessante is die van de Stichting voor Angst, Dwang en Fobie die zowel algemene informatie voor volwassenen geeft als informatie voor adolescenten en kinderen.

De algemene informatie over angst, dwang en fobie: http://www.adfstichting.nl

Speciaal over angsten bij kinderen:http://www.bibbers.nl

Voor angsten bij adolescenten:http://www.stopjeangst.nl

Een Engelstalig Filmpje over depressie. De beelden spreken grotendeels voor zich:

 

Over autisme

Tot slot twee links naar filmpjes over autisme, ook bij volwassenen:

http://pasnederland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=389:films-overmet-autisme&catid=119&Itemid=220

 https://www.youtube.com/watch?v=7MCIiPumEQg